Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ahmet Abdullah Antalyalı, 20 bin avrodan 3 milyon avroya varan yatırımlarda yüzde 50’den yüzde 75’e varan hibe destekler verdiklerini belirterek, “Bugüne kadar 13 bin 730 genç yatırımcımız oldu, 30,9 milyar lira hibe ödedik kendilerine ve 64,4 milyar lira yatırım gerçekleşti.” dedi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü (KSGM) ile TKDK arasında kadın girişimciliğinin teşvik edilmesi ve kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi amacıyla imzalanan işbirliği protokolü kapsamında IPARD proje hazırlama eğitim ve sertifika programı gerçekleştirildi.
Metin Sabancı Merkezi’ndeki programa, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ömer Turan, TKDK Başkanı Antalyalı, Kadının Statüsü Genel Müdürü Süreyya Erkan ve kadın girişimciler katıldı.
Eğitim programı öncesi konuşan TKDK Başkanı Antalyalı, kadın emeğinin var olduğu her alanda üretimin değer kazanarak arttığını söyledi.
Kurum olarak bu sürecin tanığı ve destekçisi olduklarını dile getiren Antalyalı, bugüne kadar 6 bin 500’den fazla kadın girişimcinin TKDK’den yaklaşık 14 milyar lira hibe desteği alarak çeşitli sektörlerde kendi işletmelerine sahip olduğunu, 33 bin kadının da istihdam edildiğini belirtti.
IPARD programlarının, işletmelerini yeniden yapılandırmaya ihtiyaç duyan veya sıfırdan işletme kurmak isteyen tüm kırsal alandaki girişimciler için bir finansman kaynağı olduğunu ifade eden Antalyalı, şöyle konuştu:
“Biz 2011’den bugüne kadar bu faaliyetleri sürdürüyoruz ve 25 binden fazla proje uyguladık. Yaklaşık 1,8 milyar avro, TL ile de yaklaşık 50 milyar lira hibe desteği verdik. IPARD 3 kapsamında İstanbul’umuzu da 2024 yılı içinde destek kapsamına aldık. Arzumuz, lojistik ve diğer masrafları azaltarak, büyükşehirleri de 250 kilometre periferinden besleyebilmek. Burada bizim yatırımlarımızın kırsal alanda olma zorunluluğu yok. Katma değer getiren tesisleri buralarda yapmak mümkün. Amacımız, insanları doğdukları yerde doyar hale getirmek. Yani yerinde üretim, yerinde işleme ve yerinde kalkınma sağlamak istiyoruz.”
Kadınlar olmadan kırsal kalkınmanın mümkün olmadığını vurgulayan Antalyalı, öncelikle kadınların memnun olacakları kırsal alan şartlarını sağlayacaklarını dile getirdi.
Antalyalı, Türkiye’nin coğrafi olarak büyük bir ülke olmasına karşın yüzde 3 kadarlık sınırlı bir alanın kullanıldığını belirterek, “Biz hibe destek veriyoruz. Yani karşılıksız, vergiden muaf. 20 bin avrodan 3 milyon avroya varan yatırımlarda yüzde 50’den yüzde 75’e varan hibe destekler veriyoruz. Bugüne kadar 13 bin 730 genç yatırımcımız oldu, 30,9 milyar lira hibe ödedik kendilerine ve 64,4 milyar lira yatırım gerçekleşti. Bizim bugüne kadar yürüttüğümüz çalışmalarda projelerimizin yarısından fazlasını kadınlarımız ve gençlerimiz aldı. Tüm kadın girişimcilerimize proje fikirlerini hayata geçirmelerini tavsiye ediyorum.” dedi.
“Eğitimler, danışmanlık hizmetleri ve toplantılarla toplamda 12 binin üzerinde kişiye ulaştık”
Kadının Statüsü Genel Müdürü Erkan da ülkelerin ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasının, kadınların hayatın her alanında katma değer yaratmasıyla mümkün olduğunu söyledi.
Eşitlik ve adalet ilkelerinden taviz vermeden geliştirdikleri politikalarla kadınların güçlenmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Erkan, 12. Kalkınma Planı ile Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı’na değindi, kadınların güçlenmesine yönelik çalışmaları anlattı.
Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile imzaladıkları Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolü ile kadın kooperatiflerinin geliştirilmesine yönelik 81 şehirde çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Erkan, şunları kaydetti:
“Bununla birlikte İstanbul’un dahil olduğu 30 pilot ilde uyguladığımız kadınların kooperatifler yoluyla güçlendirilmesi projesi kapsamında eğitimler, danışmanlık hizmetleri ve toplantılarla toplamda 12 binin üzerinde kişiye ulaştık. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile kadın girişimciliğinin geliştirilmesi ile kadınların gelir getirici faaliyetlerde bulunmalarının kolaylaştırılmasına yönelik bir işbirliği protokolü ve TÜBİTAK ile bilimsel araştırma, geliştirme, yenilik ve bilimsel etkinlik işbirliği protokolünü imzaladık.”
Erkan, ayrıca kooperatiflerin e-ticaret alanında güçlenmeleri, genç kadınların istihdamı, finansal okur-yazarlık gibi alanlarda yaptıkları çalışmalarla yüz binlerce kadına ulaşarak destek verdiklerini belirtti.
Açılış konuşmalarının ardından eğitim programı yapıldı, katılımcı kadınlara sertifikaları verildi.
Haber Kaynak : SONDAKIKA.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
10 Ocak 2025SPOR
10 Ocak 2025GÜNDEM
10 Ocak 2025SPOR
10 Ocak 2025SPOR
10 Ocak 2025GÜNDEM
10 Ocak 2025GÜNDEM
10 Ocak 2025